Terrassa

Vega: “Les polítiques d’habitatge requereixen una resposta coordinada de les administracions"

  • Actualitzat:
  • Creat:

El primer secretari del PSC Terrassa i alcalde de la ciutat reclama un Pacte d’Estat d’Habitatge per garantir el dret a la vivenda digna en un acte organitzat per l’agrupació socialista local sobre les polítiques habitacionals.

Aquest dimarts el centre cívic Montserrat Roig ha acollit un col·loqui sobre Habitatge, que ha organitzat el PSC Terrassa.

En la seva intervenció l’alcalde i primer secretari dels socialistes a la ciutat, Alfredo Vega, ha apuntat que el Consistori “estem intentant donar solució als problemes més greus, als casos d’emergència, però no arribem a tot. Les polítiques d’habitatge requereixen una resposta coordinada de totes les administracions”. En aquest sentit, Vega ha apuntat que avui s’està produint a diversos municipis “una segona onada de problemàtiques habitacionals, en aquest cas relatives als lloguers” i ha afegit: “des de l’Ajuntament de Terrassa seguim treballant per incrementar el nombre de pisos, amb aquest objectiu vam incorporar el parc d’habitatge de la societat municipal, que s’havia destinat a la venda, a lloguer i també pressionem els bancs”. Segons ha explicat Alfredo Vega: “hem de tenir un parc de vivenda pública del 15% o 20% i estem al voltant del 2%.

Durant l’acte, s’ha apuntat la necessitat d’impulsar un Pacte d’Estat d’Habitatge, que englobi el sector públic, els promotors privats i també les entitats financeres i que treballi en el sentit de garantir el dret a l’habitatge digne.

A fi d’incentivar als propietaris a fer habitatge de lloguer assequible s’ha apuntat com a possible mesura estudiar aquelles modificacions normatives necessàries que permetin adequar com a habitatge, locals destinats a l’ús comercial i que romanen buits.

L’acte també ha comptat amb la presència d’Amèlia de Juan, responsable de l’Observatori de Càritas Terrassa, que ha alertat que segons l’estudi que l’entitat ha realitzat als dos vallesos: “un 36% de les llars que hem atès, és a dir 12 mil famílies viuen en una situació d’infrahabitatges. Segons De Juan: “l’especulació entorn a l’habitatge, fa que moltes famílies amb ingressos reduïts no puguin cobrir les despeses, tan el cost del lloguer com els subministraments” i ha afegit: “sovint busquen alternatives com l’ocupació, que posen en risc la seva situació i la del conjunt de la societat. Per això, hem de buscar una solució, com pot ser la llei de segona oportunitat, condonant deutes, però també calen polítiques públiques que don  resposta a les necessitats de les famílies amb menys ingressos”.

Al col·loqui també hi ha participat Carme Trilla, presidenta de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, que també ha apuntat l’increment del parc d’habitatges públics com una de les solucions “però aquesta necessita temps i també ens calen mesures immediates”. En aquest sentit, Trilla ha insistit en que cal ajudar les famílies a pagar l’habitatge, no podem permetre que ningú quedi sense llar i per això són necessàries dotacions pressupostàries que moltes vegades els ajuntaments no tenen”. Per això, ha insistit Trilla: “la Generalitat i Govern central  han d’ajudar les administracions locals”.