Terrassa

Terrassa rebrà 8.496.997,81 euros del Programa general d’Inversions de la Diputació de Barcelon

  • PSC TERRASSA
  • Actualitzat:
  • Creat:

La xifra suposa un increment del 47,77% respecte el que va rebre la ciutat al mandat anterior

Amb la voluntat de continuar preservant l'autonomia local dels ajuntaments de la província, la Diputació de Barcelona va aprovar, la setmana passada, el nou Programa General d'Inversions (PGI), que està dotat amb 260 milions d'euros i que substitueix a les antigues Meses de concertació. Aquesta inversió té per objectiu que els governs locals puguin dur a terme nova inversió municipal sostenible i, també, fer el manteniment i reposició de les inversions existents.

 

Es tracta d'un instrument essencial del compromís de la Diputació de Barcelona amb la reactivació econòmica i social dels municipis en mobilitzar 260 milions d'euros en un moment crític econòmicament, i que facilita la planificació econòmica dels ajuntaments donat que en el moment de la seva aprovació ja saben de quina quantitat disposen. Com a principal novetat d'aquest mandat, la distribució entre els ajuntaments (251,17 milions d'euros), els consells comarcals (8,13 milions d'euros) i les Entitats Municipals Descentralitzades –EMD– (700.000 euros) s'ha fet d'una forma més transparent, justa, equitativa i objectiva.

 

En concret, i per tal de contribuir al reequilibri territorial, la Diputació ha fixat vuit criteris a l'hora de distribuir els ajuts entre els ajuntaments del territori. Primer de tot s'ha fixat una quantitat mínima de 100.000 € per a cadascun dels 310 municipis (Barcelona ciutat en queda exclosa). D'altra banda, el 52% del repartiment (129,19 milions d'euros) s'ha fet en funció la població de cada municipi a 1 de gener de 2019; a més de tenir en compte la quantitat de població estacional (12,515 milions d'euros). Els criteris aplicats també han servit per donar suport als municipis amb menys recursos i potencialment amb majors necessitats, tenint com a referència les xifres relatives a l'IRPF de les persones que hi viuen (17,52 milions d'euros), a la taxa d'atur (17,52 milions d'euros) i al nivell d'ingressos propis del municipi (12,515 milions d’euros).

 

També s'ha tingut en compte les característiques territorials de cada municipi, amb l'objectiu de corregir el cost de prestació dels serveis per a la ciutadania i de la dotació en equipaments i infraestructures. En aquest cas els criteris fan referència a l'extensió municipal en km2 (15,02 milions d'euros) i a la quantitat d'entitats de població que existeixen a cada terme municipal (15,02 milions d’euros).

 

Aquests nous criteris de repartiment que ha implantant la Diputació de Barcelona fan que Terrassa millori molt notablement les aportacions econòmiques en aquest mandant, comparant amb el mandat anterior. Així, Terrassa tindrà una aportació de gairebé uns 8,5 milions d’euros, quasi un 48% més respecte al mandat anterior. El Presdient del Grup del PSC a l’Ajuntament de Terrassa i també Diputat d'Educació a la Diputació de Barcelona, Alfredo Vega, ha manifestat que “Des de la Diputació de Barcelona hem revisat el model anterior, per donar uns criteris d'equitat i sostenibilitat en el repartiment dels ajuts als municipis. Ajudar més a qui més ho necessita i millorar el sistema econòmic-social i ambiental és una prioritat dels socialistes d'ençà que governem la Diputació”.