Terrassa

PSC alerta de possibles irregularitats en la tramitació de la compra d’un milió de mascaretes

  • Grup Municipal Socialista de Terrassa
  • Actualitzat:
  • Creat:

El PSC alerta de possibles irregularitats en la tramitació de la compra d’un milió de mascaretes per part de l’Ajuntament de Terrassa

A la reunió ordinària del Ple de l’Ajuntament del mes d’abril, que s’ha celebrat avui de forma telemàtica, el PSC ha alertat que hi poden haver irregularitats en el procés de la compra d’un milió de mascaretes que va fer el Govern municipal fa tres setmanes. El regidor socialista Javier García ha plantejat diversos dubtes i qüestions que no han estat resoltes per part de l’Equip de govern.

La primera qüestió que ha plantejat el PSC ha estat en quant al tipus de mascareta que es va demanar. Als decrets d’alcaldia i expedients tècnics es parla en un primer moment de «mascaretes no sanitàries, bàsiques P2 FFP2 segons catalogació Unió Europea (94% protecció) i Life II segons la catalogació de la República Popular de la Xina (95% de protecció)». No obstant, a l’arribada de les mascaretes a la ciutat, el Govern municipal ja només parla de «mascaretes bàsiques no sanitàries».  

Javier García (PSC) ha manifestat: «A la darrera Junta de Portaveus, un càrrec tècnic va dir que havia estat un error seu de tipografia en el primer informe que havia fet, però això no ens quadra. Després d’aquest suposat error inicial, tenim dos decrets de l’Alcalde on es parla de mascaretes FFP2, una nota de premsa oficial on es parla de mascaretes FFP2, una entrevista radiofònica de la regidora de Salut parla de mascaretes FFP2, i el que és més important, un informe del Cap de Salut de l’Ajuntament avaluant les mascaretes FFP2».

Segons el PSC aquesta confusió s’agreuja quan s’observa la certificació de l’empresa fabricant de les mascaretes, en la que fa referència a mascaretes FFP2, mentre que a l’etiqueta del lot de mascaretes que arriba a l’aeroport s’especifica que les mascaretes són les bàsiques/higièniques. «Hi ha una contradicció entre la certificació de l’empresa fabricant amb el lot de mascaretes que finalment arriba. Hem demanat explicacions però el Govern municipal no ha pogut respondre», lamenta García.

A més, el PSC qüestiona si el procediment utilitzat és el correcte. L’Ajuntament es va acollir a la tramitació d’emergència regulada a l’article 120 de la Llei de Contractes del Sector Públic, però el Govern municipal va afirmar a la Junta de Portaveus que una bona part de les mascaretes adquirides la segona comanda, unes 200.000, anirien a emmagatzemar per a «una reserva estratègica per qualsevol crisis sanitària que pugi passar ara, a l’estiu, o a la tardor». En aquest sentit el PSC ha preguntat si el procediment és el correcte, però el Govern novament no ha donat resposta.

Els socialistes han fet referència també al document de Preguntes Freqüents elaborat per l’Ajuntament i publicat a la web municipal sobre consells d’ús de les mascaretes bàsiques. García ha indicat que aquest document entra en contradicció amb les normes estatals que regulen aquest tipus de mascaretes, com són les instruccions del Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo (INSST) o la Especificación UNE 0064 de la Asociación Española de Normalización, motiu pel qual ha demanat al Govern municipal la rectificació dels consells.

El PSC ha conclòs criticant que el Govern municipal realitzés aquesta compra sense la complicitat de cap grup municipal ni la coordinació de cap altra administració. «Vostès han dit que ha arribat el que van comprar però els expedients diuen una altra cosa, i les seves declaracions confuses i contradictòries han afegit encara més confusió. Els hi demanem que reconeguin els seus errors i els corregeixin. Finalment, García ha interpel·lat a l’Alcalde, Jordi Ballart: «Vostè, senyor Alcalde, que tant li agrada buscar culpables en altres administracions, ara que és responsabilitat seva, assumeixi els errors i informi a la ciutadania».

Per altra banda, al Ple s’ha rebutjat la proposta del PSC per establir mesures educatives arrel de l’afectació del virus. En aquest sentit, els socialistes demanaven instar a la Generalitat de Catalunya a estudiar la recuperació en Educació Primària de la sisena hora lectiva en tots els centres públics pel curs 2020-21, o activitats compensatòries dels plans d’entorn, com a mesura per recuperar les competències i continguts que els alumnes no han pogut assolir  pel confinament; i recuperar el programa Educat 1x1, adaptant-lo a les possibilitats tecnològiques i econòmiques actuals i que pot significar un element de millora i d’equitat. La proposta s’ha rebutjat amb els vots en contra de TxT i ERC.

Abans de finalitzar el Ple, els representants dels grups municipals s’han adreçat a la ciutadania en una intervenció final. El President del Grup Municipal Socialista i Primer Secretari del PSC de Terrassa, Alfredo Vega, ha indicat que: “Cal posar en valor la bona reacció de la nostra ciutat en aquesta primera fase de emergència social, fruit de l’existència d’un teixit d’entitats de solidaritat, de col·laboracions públic privades, de voluntariat, de compromís social i d’un treball col·lectiu de molts anys, que ja van demostrar la seva capacitat durant els pitjors moments de la crisi de 2008 i ara, en aquesta primera fase de la pandèmia, en una situació imprevista i amb moltes dificultats ha demostrat també la seva fortalesa”.

Segons Vega: “Cal un pacte que aposti per la recuperació econòmica i per la correcció de les desigualtats i la sostenibilitat, un pacte que ens ajudi també a la nostra cohesió com a ciutat després de la divisió dels darrers anys. Un pacte que tingui també molt present els canvis que s’estan produint en el model productiu, la transició digital, la sostenibilitat mediambiental i social, que comporten també modificacions en el consum i el nostre estil de vida. Un canvi que abordi l’emergència del present però que miri cap al futur.”

Alfredo Vega ha interpel·lat a l’Alcalde: “A vostè li toca liderar, i aquest paper s’ha de construir des del diàleg i la complicitat. I li desitjo sort i encert, però també li demano voluntat. Des de l’inici d’aquesta crisi el nostre grup i la resta de grups de l’oposició ens vam posar a la seva disposició, amb la mà estesa per col·laborar, per aportar també la nostra visió i propostes que representen a una gran part dels veïns i veïnes de la nostra ciutat, i per fiscalitzar també les decisions que l’equip de govern pugui prendre. S’han pres decisions importants, com hem vist en alguns debats d’aquest ple, de les que hem estat exclosos, i que hem conegut pels mitjans de comunicació. Vam trigar més d’un mes en tenir una reunió telemàtica amb l’equip de govern quan feia setmanes que vostè publicava les reunions amb un comitè de crisi al que tampoc vam ser convidats.” Per finalitzar, Vega ha expressat, de nou, el compromís del PSC amb la ciutat i la voluntat de treball conjuntament amb el Govern municipal.

Al començament de la reunió ha pres possessió com a regidor de l’Ajuntament el director de l’Escola Salvador Vinyals, Carlos Lázaro. Lázaro, que substitueix a Adrián Sánchez, formava part de la candidatura del PSC a les darreres eleccions municipals en el número 8. El nou regidor ha promès el càrrec “per treballar per als ciutadans i ciutadanes de Terrassa que estan donant un exemple de solidaritat i en memòria de les persones que ens han deixat aquests dies tan injustament i amb tant dolor per les famílies”.