Terrassa

El PSC proposa reconvertir els antics jutjats en un centre de Formació Professional

  • PSC Terrassa
  • Actualitzat:
  • Creat:

Els socialistes consideren que a més de donar resposta a la manca de places de FP, dignificaria un espai central de la ciutat

Alfredo Vega i Carlos Lázaro
Alfredo Vega i Carlos Lázaro

A finals del mes de juliol es va fer públic que més de 800 joves de Terrassa no havien entrat als cicles formatius a on que havien fet la preinscripció i estaven en llista d’espera, després de 13 anys al sistema educatiu. La preocupació i denúncia d’algunes famílies va disparar les alarmes i ràpidament es va veure que el problema era una manca de planificació a tot Catalunya, de dimensions molt greus, ja que estàvem parlant de més de 20.000 joves que no podrien seguir els estudis que havien triat.

Per al regidor del PSC, Carlos Lázaro, «aquesta situació és molt dramàtica per a molt joves, ja que de no tenir assignada una plaça en el mes de setembre, l’alternativa suposa l’expulsió del sistema educatiu i per tant un abandonament escolar prematur en contra de la seva voluntat i de les seves famílies i els obliga a entrar a l’atur juvenil o a un mercat laboral precari».

El regidor socialista ha denunciat que a pocs dies de començar el curs i sent avui el dia que comença el període extraordinari d’assignació de places, «ens trobem que d’acord amb les dades que tenim, solament s’han ampliat tres grups de cicles formatius a la ciutat i s’han augmentat en 175 places per increment de les ràtios per a cobrir tota aquesta demanda», mesura que els socialistes consideren del tot insuficient i agreujada perquè «molts d’aquests alumnes són derivats a cicles i estudis que no havien demanat i que suposen un risc de fracàs i abandonament escolar prematur».

Els socialistes, en una roda de premsa on han estat acompanyats de famílies afectades per la manca d’oferta de places de FP, també han denunciat que tot i demanar-ho explícitament des del seu grup municipal, «el Departament d’Educació no està fent el degut acompanyament a les famílies a l’hora de les gestions administratives, que són complexes, ni en la valoració i orientació individualitzada d’aquests joves per a que puguin accedir a les noves ofertes de places».

El PSC considera que és urgent l’augment de l’oferta de cicles formatius a la ciutat, d’acord amb el Consell de la FP de Terrassa. «Creiem que s’han d’augmentar els recursos per a la Formació Professional i considerar aquests estudis com a part de l’estratègia de país per a lluitar contra la precarietat laboral i l ́atur juvenil» ha remarcat Carlos Lázaro.

Per la seva banda, el President del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Terrassa, Alfredo Vega, considera que «amb aquest escenari, a més de millorar les especialitats de FP i adequar-les a les necessitats del teixit econòmic, ens cal recuperar i formar tots aquests joves que ni estudien ni treballen, si volem que puguin tenir la formació adient per poder desenvolupar un projecte professional amb futur. En aquests moments les xifres d’abandonament escolar prematur a Catalunya són d’un 17,4%, el que significa que Terrassa té milers de joves en aquesta situació».

És per això que el PSC ha presentat una proposta per reconvertir l’edifici dels antics jutjats en un centre integral de Formació Professional i noves oportunitats. Vega ha anunciat que demanaran a la Generalitat i al Govern Municipal «que adaptin aquest edifici i el reconverteixin en un centre de formació i de noves oportunitats educatives per aquests centenars de joves que avui ni estudien ni treballen, per a que puguin millorar la seva formació per incorporar-se al món del treball, al temps que dignifiquem aquest espai i contribueix també a la dinamització econòmica de la ciutat».

Els socialistes consideren que l’edifici dels antics jutjats, que és propietat de la Generalitat de Catalunya, «està situat a un dels llocs més preuats de la ciutat i que porta més de 12 anys sense cap utilitat i deteriorant-se, malgrat els molt intents de l’Ajuntament per aconseguir que tingui una utilitat per a la ciutat i contribueixi també a la dinamització econòmica d’aquesta zona de Terrassa».